Just another WordPress.com weblog

Singuratatea verticalelor

„Singuratatea verticalelor” este o care despre alpinism si depre placerea muntelui scrisa de Cuxi (Alexandru Serban Bradut). Am terminat-o de citit azi dupa-masa si, adaugata la ziua de azi, a avut un impact mare asupra mea.

Cartea in sine este despre placerea de a urca pe munte, de la primii pasi timizi pe stanca, pana la placerea de a face Fisura Albastra iarna si de a dormi intr-un bivuac la sute de metri inaltime. Este scrisa de un om care a trait si a murit pentru munte, pentru placerea de a urca,  de a admira, de a respira. Si poate fi citita in atatea moduri.

Poate fi citita din ochii unui cititor curios de lumea alpinismului si poate fi vazuta ca o incercare de autodepasire, de intrecere a fortelor proprii, toata incercarea poate fi privita ca un sport.

Poate fi citita din ochii unui alpinist, care intelege tot si simte odata cu Cuxi toata bucuria si, uneori, toata frustrarea pe care muntele poate sa o aduca. Care simte prin moartea lui Cuxi, moartea unui prieten, pentru ca, chiar daca nu l-a cunoscut, l-a inteles pe deplin.

Sau poate fi privita din ochii unui incepator, in continuare speriat de forta muntelui, dar entuziasmat de tot ceea ce poate promite o asemenea experienta. Un incepator care il vede  pe Cuxi ca un model, un om ca toti ceilalti, dar inarmat cu forta si iubire si entuziasm si care vede moartea lui ca o trista poveste de om rapus de pasiunea lui.

Reclame

One response

  1. o carte care m-a facut sa deschid bine ochii pe frumusetea muntelui dar si pe nestavilita-i putere de a-si lua dijma de suflete. O carte care nu te poate lasa indiferent in fata celor ce vei intalni pe munte si nu numai….

    octombrie 24, 2011 la 6:21 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s